TORTA S LJEŠNJACIMA, NUTELLOM I ČOKOLADOM: Nalik reform torti, ali puno ukusnija
Sastojci:
Kore:
● 15 bjelanjaka
● 350 g šećera
● 400-450 g pečenih samljevenih lješnjaka
● 4 velike kašike prezli ili nekog finog keksa
● malo soli
Krema:
● 15 žumanjaka
● 150 g šećera
● 300 g Nutelle
● 200 g čokolade za kuhanje
● 350 g maslaca/margarina
● 4 velike kašike ruma
● 1 kašika šećera u prahu
Priprema:
Izvaditi maslac/margarin is frižidera da omekša, a također i jaja, da budu sobne temperature.
Obavezno ispeći lješnjake, pa ih fino samljeti. Možete ih samljeti i malo krupnije, ako volite gricnuti komadić lješnjaka u torti.
Kore:
Bjelanjke sobne temperature umutiti s malo soli u čvrsti snijeg, pa malo po malo dodavati šećer neprestano miksajući.
U čvrstu masu lagano kutljačom umiješati lješnjake i prezle (ili samljevene kekse, najbolje neke aromatične).
Smjesu podijeliti na četiri jednaka dijela, pa ispeći četiri kore, jednu po jednu. Kore treba peći u kalupu promjera 26 do 30 cm. Kalup prethodno obložite papirom za pečenje. Vrijeme pečenja ovisi o dimenzijama kalupa, tj. o debljini kore. Uglavnom, kad se počnu odvajati od ruba kalupa, skoro su pečene.
Krema:
Dok se kore peku, možete pripremati kremu.
Umutite žumanjke na pari sa šećerom, pa dodati čokoladu i još mutiti dok se čokolada ne istopi.
Dodati Nutellu, pa još malo miksati da se sve fino sjedini.
Kad se sve fino istopilo, sjedinilo, skinuti s pare pa lagano dodati koju kašiku ruma (nije obavezno).
Maslac/margarin umiksati pjenasto, pa dodati u ohlađenu kremu.
Završni postupak:
Na podlogu za tortu staviti prvu koru, premazati je kremom, pa staviti drugu koru… Na zadnju koru dođe tanki sloj kreme.
Ukrasiti po želji, ostaviti da se dobro ohladi i – uživati!
Napomena:
Umjesto u okruglom kalupu za torte, kore možete peći i u četvrtastom kalupu dimenzija približno 30×17 cm.
U tom slučaju pripremljenu smjesu podijelite na dva dijela i pecite dvije kore.
Ispečene kore rezati na pola po dužini, tako da dobijete ukupno četiri kore dimenzija 30×8,5 cm.
Nakon toga slijedi slaganje torte na isti način kao i s okruglim korama.
Izvor: coolinarika.com
Kore:
● 15 bjelanjaka
● 350 g šećera
● 400-450 g pečenih samljevenih lješnjaka
● 4 velike kašike prezli ili nekog finog keksa
● malo soli
Krema:
● 15 žumanjaka
● 150 g šećera
● 300 g Nutelle
● 200 g čokolade za kuhanje
● 350 g maslaca/margarina
● 4 velike kašike ruma
● 1 kašika šećera u prahu
Priprema:
Izvaditi maslac/margarin is frižidera da omekša, a također i jaja, da budu sobne temperature.
Obavezno ispeći lješnjake, pa ih fino samljeti. Možete ih samljeti i malo krupnije, ako volite gricnuti komadić lješnjaka u torti.
Kore:
Bjelanjke sobne temperature umutiti s malo soli u čvrsti snijeg, pa malo po malo dodavati šećer neprestano miksajući.
U čvrstu masu lagano kutljačom umiješati lješnjake i prezle (ili samljevene kekse, najbolje neke aromatične).
Smjesu podijeliti na četiri jednaka dijela, pa ispeći četiri kore, jednu po jednu. Kore treba peći u kalupu promjera 26 do 30 cm. Kalup prethodno obložite papirom za pečenje. Vrijeme pečenja ovisi o dimenzijama kalupa, tj. o debljini kore. Uglavnom, kad se počnu odvajati od ruba kalupa, skoro su pečene.
Krema:
Dok se kore peku, možete pripremati kremu.
Umutite žumanjke na pari sa šećerom, pa dodati čokoladu i još mutiti dok se čokolada ne istopi.
Dodati Nutellu, pa još malo miksati da se sve fino sjedini.
Kad se sve fino istopilo, sjedinilo, skinuti s pare pa lagano dodati koju kašiku ruma (nije obavezno).
Maslac/margarin umiksati pjenasto, pa dodati u ohlađenu kremu.
Završni postupak:
Na podlogu za tortu staviti prvu koru, premazati je kremom, pa staviti drugu koru… Na zadnju koru dođe tanki sloj kreme.
Ukrasiti po želji, ostaviti da se dobro ohladi i – uživati!
Napomena:
Umjesto u okruglom kalupu za torte, kore možete peći i u četvrtastom kalupu dimenzija približno 30×17 cm.
U tom slučaju pripremljenu smjesu podijelite na dva dijela i pecite dvije kore.
Ispečene kore rezati na pola po dužini, tako da dobijete ukupno četiri kore dimenzija 30×8,5 cm.
Nakon toga slijedi slaganje torte na isti način kao i s okruglim korama.
Izvor: coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar