123, Example Street, City 123@abc.com 123-456-7890 skypeid

Čokoladno Grešno zadovoljstvo

Ovo je vaše čokoladno grešno zadovojstvo, poznatije još i kao Devil's Food Cake, odnosno  ‘đavolov’ ili ‘grešni’ kolač. Idealna je za sve čokoljupce, jer napravljena od nekoliko slojeva veoma sočnog biskvita, i jako kremaste čokolade, koja se topi u našim ustima. Zadivit ćete najzahtjevnije čokoljupce, i ostaviti ih bez teksta. Toplo vam je preporučujemo, jer je jednostavno savršena. Uživajteee :)))

Sastojci:
65g kakao praha (malo da je gorči)
190g brašna
1/2 kašičice soli
1 kašičica sode bikarbone
1/4 kašičice praška za pecivo
120ml kafe ili vode
120ml mlijeka
115g putera sobne temperature
250g šećera
2 velika jaja sobne temperature
280g čokolade (preko 45% kakao djelova)
120ml pavlake za kuhanje (ili vode)
170g putera

Postupak:
Postavite rešetku na sredinu rerne i zagrijte je na 175°C. Ukoliko imate dvije tepsije pomjerljivih ivica prečnika 23cm, premažite ih puterom, a dno prekrijte papirom za pečenje. Ako imate samo jednu, onda unaprijed izrežite još jedan krug papira koji će vam biti potreban za drugi biskvit.

Prosijte zajedno brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu i so.

U jednoj šolji spojite kafu ili vodu (u zavisnosti od toga za šta ste se odlučili) i mlijeko.

Jaja prospite u zasebnu posudu, da bi vam bilo lakše da ih dodate smjesi dok mutite.

U činiju za mućenje stavite omekšali puter i šećer. Mutite mikserom oko 5 minuta, dok smjesa ne postane glatka i kremasta.

Dodavajte jedno po jedno jaje, ali tako da prethodno bude dobro sjedinjeno sa puterom i šećerom.

Dok mutite najslabijom jačinom miksera, dodajte polovinu prosijanih suhih sastojaka. Zatim dodajte kafu i mlijeko, a na kraju, ostatak suhih sastojaka.

Takvu smjesu podijelite u dvije tepsije i stavite da se peku. Ako imate samo jednu, onda kutlačom izmjerite smjesu na dva jednaka dijela, jedan sipajte direktno u tepsiju, a drugi u neku čistu činiju.

Pecite oko 25-30 minuta, na 175°C bez ventilatora, a provjerite da li su gotovi tako što ih probodete čačkalicom i ako bude čista, biskviti su pečeni.

Kad prvi bude gotov, sačekajte 2-3 minuta, a zatim sklonite i uz pomoć tanjira okrenite kolač. Odmah sklonite papir i opet ga okrenite i ostavite da se ohladi. Malo očistite kalup papirnim ubrusom ili salavetom, opet premažite lagano puterom i obložite dno kalupa papirom. Prelijte umućenu smjesu za biskvit i pecite na isti način kao i prvi.

Ostavite ih da se sasvim ohlade prije premazivanja čokoladnom kremom.

Pošto je potrebno da i krem bude ohlađen za premazivanje, onda je najbolje da ga već u toku pečenje biskvita napravite.
Isjeckajte čokoladu i zajedno sa pavlakom stavite da se istope na pari (posudu sa čokoladom stavite na šerpu u kojoj lagano ključa voda, ali pazite da je voda ne dodiruje). Miješajte povremeno dok se sasvim ne istopi i sklonite sa šerpe sa vodom.

Ubacite na kockice narezan puter i miješajte lagano dok se sasvim ne istopi. Krem ostavite da se ohladi dok ne bude takve teksture da se može fino premazivati. Slobodno ga stavite u frižider na nekih 20 minuta, što je sasvim dovoljno da bi mogli raditi nesmetano.

Na tanjir za služenje stavite jedan biskvit, a zatim obod tanjira obložite trakama papira za pečenje koje ste unaprijed isjekli i podvucite ih malo ispod biskvita.

Nešto više od jedne trećine krema premažite preko prvog, a zatim na njega pažljivo spustite i drugi biskvit. Ostatak krema premažite preko i sa strana torte. Ne morate se truditi da krem bude savršeno ravan.

Po želji, možete umutiti slatku pavlaku sa vrlo malo šećera u prahu i služiti uz kolač, i naravno poslije uživajte u ovoj tortici…

(Namirnice.ba)

0 komentari:

Objavi komentar

Popular Posts

Recent Posts

Unordered List

Pokreće Blogger.

Category 1

Find us on Facebook

Featured Content Slider

About Fast Edition

Sports

Video Of Day

Sample Text

Contact

Advertise Here

Translate

Find us on Facebook

video

Čokoladne kuglice

Flickr Images

Text Widget

Definition List

Popular Posts