123, Example Street, City 123@abc.com 123-456-7890 skypeid

DNEVNA DOZA ZDRAVLJA: Evo što će se događati u vašem tijelu ako jedete jednu mrkvu dnevno



Mrkva je bogata vitaminima A, C, K i B8, kao i folatom, kalijem, željezom, bakrom i manganom. Međutim, većina blagotvornih svojstava mrkve potiče od njenog bogatstva beta karotenom i vlaknima.

Evo na koje sve načine će jedna mrkva dnevno, utjecati na vaše zdravlje.

1. Popravlja vid
Najvažniji utjecaj koju mrkva ima na naše zdravlje je to što pozitivno utječe na vid. Ovo povrće obiluje vitaminom A, koji ima direktan utjecaj na naš vid. Pored toga, beta karoten u mrkvi štiti od makularne degenarcije, glaukoma i katarakte.

2. Štiti vas od raka
Još jedna veoma važna zdravstvena blagodat mrkve je prevencija karcinoma. Za to su zaslužne antioksidativne moći karotenoida koje sprječavaju razvoj slobodnih radikala u tijelu. Pored toga, mrkva jača imunitet i otpornost na mnoge bolesti. Ovo povrće sadrži i poliacetilene i druge sastojke koji usporavaju razvoj malignih oboljenja. Redovno konzumiranje mrkva smanjuje rizik od raka pluća, debelog crijeva i prostate.

3. Sprječava razvoj kardiovaskularnih oboljenja
Mrkva se naročito preporučuje osobama koje imaju povišen krvni tlak i pate od srčanih oboljenja. Mrkva sadrži beta-karoten, alfa-karoten i lutein, koji su antioksidansi koji reguliraju razinu kolesterola i smanjuju rizik od srčanih oboljenja.

4. Štiti zdravlje jetre
Ovo ukusno povrće može zaštitit vašu jetru od toksina. Visok nivo vitamina A u mrkvi igra važnu ulogu u izbacivanju otrova iz organizma. Pored toga, mrkva smanjuje masne naslage u jetri, dok vlakna pomažu u čišćenju jetre. Redovnim konzumiranjem hrskavog narančastog povrća smanjuje se rizik od hepatitisa, ciroze i kolestaze.

5. Čuva kožu
S obzirom da obiluje vitaminom A i drugim antioksidansima, mrkva je veoma dobra za zdravlje i izgled kože. Ovo povrće štiti kožu od štetnog djelovanja sunčevih zraka i obnavlja oštećeno tkivo. Zato u toku ljeta možete piti sok od mrkve, a on će djelovati kao prirodna zaštita vaše kože. Pored toga, mrkva osigurava lijep ten, sprječava pojavu akni i ujednačava ten.

Možete i sami napraviti masku od mrkve za zdravu i blistavu kožu lica. Jednostavno pomiješajte dvije žlice naribane mrkve s malo meda i nanesite na lice i vrat. Sačekajte da se osuši, a zatim isperite.

6. Poboljšava probavu
Mrkva povrće sadrži veliku količinu dijetalnih vlakana koja pozitivno utječu na rad organa za probavu. Redovnim konzumiranjem mrkve spriječit ćete nadutost, zatvor i žgaravicu.

7. Štiti od moždanog udara
Sudeći prema rezultatima studije koju su sproveli naučnici sa Harvarda, osobe koje redovno jedu mrkvu imaju za čak 68 % manji rizik od moždanog udara.

8. Regulira razinu šećara u krvi
Mmrkva je bogata šećerom, ali su ipak zdrav izbor za osobe koje boluju od dijabetesa. Prirodni šećer u mrkvi se lako prerađuje. Karotenoidi koji se nalaze u ovom povrću pomažu u reguliranju razini šećera u krvi.

9. Pozitivno utječe na oralno zdravlje
Mrkva je odlična za oralno zdravlje. Dok grickate ovo hrskavo povrće, skidate ostatke hrane sa zuba i njegujete desni. Pored toga, mrkva podtiče lučenje pljuvačke koja vraća razinu kiselosti u ravnotežu i sprječava pojavu karijesa. Ovo povrće je takođe bogato vitaminom C koji djeluje pozitivno na zdravlje zuba i desni.

10. Odađa pojavu znakova starenja
Ako želite za zadržite mladalački izgled, jedite bar jednu mrkvu na dan. Budući da je bogat beta-karotenom, mrkva štiti stanice organizma od oštećenja. Također, s obzirom da je bogata vitaminom C, mrkva podstiče razvoj kolagena koji koži pruža elastičnost i sprječava pojavu bora.

Izvor: Dobarsavjet.info

0 komentari:

Objavi komentar

Popular Posts

Recent Posts

Unordered List

Blog Archive

Pokreće Blogger.

Category 1

Blog Archive

Find us on Facebook

Featured Content Slider

About Fast Edition

Sports

Video Of Day

Sample Text

Contact

Advertise Here

Translate

Find us on Facebook

video

Čokoladne kuglice

Flickr Images

Text Widget

Definition List

Popular Posts