UKUSNA KOMBINACIJA: Štangice sa suhim šljivama i kokosom
Sastojci:
● 1/2 lista većih oblatni
Za tamni dio:
● 600 g suhih šljiva
● 1 dl vode
● 125 g maslaca ili margarina
● 200 g čokolade
● 100 g mljevenog keksa
Svijetli sloj:
● 200 g šećera
● 2 dl vode
● 125 g maslaca ili margarina
● 250 g kokosa
Za preljev od čokolade:
● 100 g čokolade za kuhanje
● 4 kašike ulja
Priprema:
Tamni dio:
Suhe šljive samljeti ili sitno isjeckati. U posudu staviti mljevene šljive, 1 dl vode, 125 g maslaca i prokuhati na tihoj vatri da se sve sjedini, pa dodati 200 g čokolade da se istopi.
Skinuti sa vatre i dodati 100 g mljevena keksa (keksa može i manje, zavisi koliko su šljive suhe).
Ovu masu dok je još topla staviti na 1/2 lista veće oblatne. Poravnati i ostaviti da se hladi.
Svijetli dio:
U posudu staviti 200 g šećera, 2 dl vode i kuhati na vatri da se šećer istopi. Kad se istopi, dodati 125 g maslaca, a kad se i maslace istopi, dodati 250 g kokosa.
Kokos treba da je sitno mljeven jer se u tom slučaju štanglice lakše režu i rez je uredan. Ako nije sitno mljeven, možete ga još malo samljeti u električnoj sjeckalici.
Svijetlu masu dok je još topla staviti preko tamne mase.
Istopiti 100 g čokolade sa 4 kašike ulja i preliti.
Izvor: coolinarika.com
● 1/2 lista većih oblatni
Za tamni dio:
● 600 g suhih šljiva
● 1 dl vode
● 125 g maslaca ili margarina
● 200 g čokolade
● 100 g mljevenog keksa
Svijetli sloj:
● 200 g šećera
● 2 dl vode
● 125 g maslaca ili margarina
● 250 g kokosa
Za preljev od čokolade:
● 100 g čokolade za kuhanje
● 4 kašike ulja
Priprema:
Tamni dio:
Suhe šljive samljeti ili sitno isjeckati. U posudu staviti mljevene šljive, 1 dl vode, 125 g maslaca i prokuhati na tihoj vatri da se sve sjedini, pa dodati 200 g čokolade da se istopi.
Skinuti sa vatre i dodati 100 g mljevena keksa (keksa može i manje, zavisi koliko su šljive suhe).
Ovu masu dok je još topla staviti na 1/2 lista veće oblatne. Poravnati i ostaviti da se hladi.
Svijetli dio:
U posudu staviti 200 g šećera, 2 dl vode i kuhati na vatri da se šećer istopi. Kad se istopi, dodati 125 g maslaca, a kad se i maslace istopi, dodati 250 g kokosa.
Kokos treba da je sitno mljeven jer se u tom slučaju štanglice lakše režu i rez je uredan. Ako nije sitno mljeven, možete ga još malo samljeti u električnoj sjeckalici.
Svijetlu masu dok je još topla staviti preko tamne mase.
Istopiti 100 g čokolade sa 4 kašike ulja i preliti.
Izvor: coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar