123, Example Street, City 123@abc.com 123-456-7890 skypeid

KOPAR (MIROĐIJA): Upute za pripremu čajeva koji liječe mnoge bolesti, od nesanice do hemeroida



Kopar (u nekim krajevima poznat pod nazivom mirođija) je začinska mirisna biljka koja se gaji, a i sama se razmnožava po vrtovima. Porijeklom iz jugoistočne Azije, ali se u kulturi uzgaja u južnim dijelovima Europe.

To je jednogodišnja biljka s tankim, vretenastim korijenom. Stabljika je uspravna, okrugla, izbrazdana, šuplja, visine i do 120 cm. Listovi su od 3 do 4 puta perasto razdijeljeni. Donji listovi stabljike imaju šuplje peteljke, a gornji su sjedeći. Na vrhu stabljike nalaze se sitni cvjetovi, izrazito žute boje.

Najveća koncentracija ljekovitih i aromatičnih materija nalaze se u plodovima biljke, ali ima ih i u listovima i cvjetovima. Sve djelotvorne i ljekovite materije u biljci nisu ni do danas u potpunosti istražene. Dosad je poznato djelovanje eteričnih ulja koja sadrže veliki postotak karvana.

Domaćice stavljaju lišće kopra u krastavce za zimu (u vodi), umake i drugo, a plod se, na žalost, vrlo malo koristi, iako je plod ljekovitiji od lišća.

Cijela biljka i plod imaju svojstven ugodan začinski aromatičan miris i začinski okus.

Stanište: Raste u šumama i šikarama, po međama, od nižih staništa pa do brdskih visina.

Ljekoviti dio biljke: Najčešće se koristi zreo plod, rjeđe vrhovi grančica u cvatu.

Ljekovito djelovanje: Kopar je, prije svega, dobar, neškodljiv, jeftin i zbog toga svakom pristupačan začin. To je istovremeno i lijek koji se vjekovima uspješno koristi protiv plinova, nadutosti i teškoća u organima za probavu.

Čaj za bolje probavu i protiv nadutosti: po 20 g plodova od kopra, anisa, morača, angelike i kima pomiješa se, pa se od toga uzme 1 žlica, popari sa 200 g ključale vode, odmah poklopi, drži pola sata na štednjaku, ali da ne vrije.

Eterično ulje: 10 kapi stavi se na kocku šećera, pojede i zalije čašom vode. Otklanja plinove i neprijatan zadah iz usta. Kod lošeg zadaha iz usta preporučuje se i žvakanje svježeg kopra.

Čaj za spavanje: po 25 g kopra, matičnjaka, hmelja i odoljena pomiješati i spremiti čaj. Čaj se priprema tako da se uzme 1 žlica navedene mješavine trava, popari se sa 200 g ključale vode, odmah poklopi, drži pola sata na štednjaku, ali da ne vrije

Za liječenje hemoroida (šuljeva): 10 g kopra popariti sa 200 g ključale vode i nakon 2 sata u dvaput popiti prije spavanja.

Protiv štucanja: 4 žličice sjemena od kopra ili 2 žličice usitnjene biljke kopra (svježe ili osušene) preliti sa 1/4 l prokuhane vode i ostaviti poklopljeno 3 – 4 minute. Procijediti i nezaslađeno piti.
kopar - sjemenke

Izvor: Prirodadaje.com

0 komentari:

Objavi komentar

Popular Posts

Recent Posts

Unordered List

Blog Archive

Pokreće Blogger.

Category 1

Blog Archive

Find us on Facebook

Featured Content Slider

About Fast Edition

Sports

Video Of Day

Sample Text

Contact

Advertise Here

Translate

Find us on Facebook

video

Čokoladne kuglice

Flickr Images

Text Widget

Definition List

Popular Posts